Karl-Evert Veva Johansson

Född 4 april 1928

Veva spelade både handboll bandy fotboll och ishockey. Och när han började på allvar så var det i IFK Kristinehamn. 1946 så spelade han i A-laget i bandy handboll fotboll och ishockey som artonåring. Han började som ytterhalv i fortboll

och blev sedan center där han blev en riktig målskytt Gjorde 305 matcher och 170 mål för IFK. 1954 gjorde han 46 mål på 40 matcher.

Skulle ha gått till Degerfors redan 1950 men IFK skulle det året förlora så många spelare så

Veva fortsatte i IFK. Gick sedan till Bofors där han spelade i 3 år. Sedan ringde Degerfors och värvade över honom (som betalning fick han en begagnad TV)1958. Där han var med och förde upp Degerfors i allsvenskan.

Han vann den interna skytteligan med 19 mål på 46 matcher.

Lite synd att Veva kom in så sent i toppfotbollen för han hade kunnat blivit en ny Gunnar Nordahl som många journalister jämförde honom med.

Flyttade i början av sextiotalet till Mariestad där han blev spelande tränare i hockeyklubben MCK och fotbollsklubben MBK .MBK spelade då i div 4 men Veva lyckades föra upp klubben till div 3

tyvärr blev det bara ett år.

Ishockey

Veva blev värvad till Bofors och placerades tillsammans med Ove granath och Valter Larsson, som bildade en fruktad kedja.

Veva var ju väldigt framgångsrik i ishockeyn också så det dröjde inte så länge innan förbundskapten Arne Strömberg ville prova honom i landslaget.

Han spelade 7 matcher och var 1956  på ett månadslångt träningsläger tillsammans med

Sura-pelle, Stoltz, Lasse björn m.m

Mycket kan skrivas om Veva men framförallt var han en stor idrottsprofil inte minst i Kristinehamn

där han 2008 blev utsedd till Kristinehamns största idrottsprofil i lagsport.

I Mariestad var han också en mycket känd profil och ända fram till hans hastiga död, kunde man träffa honom på isstadion i Mariestad där han hjälpte till som funktionär.